Mathias Corvinus Collegium

Komáromy Gábor-ösztöndíj

Cook Communications

Balogh Krisztina nyerte a 2014/2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat

Budapest, 2014. november 15. – A kommunikációs szolgáltatásaival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) örömmel ad tájékoztatást arról, hogy a bírálóbizottság Balogh Krisztinának ítélte a 2014/2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat.

Krisztina a nyertes pályamunkájában egy olyan cikksorozat elkészítését tűzte ki célul, amely bemutatja, hogyan működik az örökbefogadás Magyarországon, külön kitérve a roma gyermekek örökbeadásának nehézségeire.

Jelenleg több mint 2000 örökbefogadásra váró gyermek él Magyarországon, jelentős részük roma – viszont a jelentkező családoknak mindössze az ötöde hajlanó roma gyermeket befogadni. Krisztina arra keres választ, hogy mi az oka ennek az alacsony aránynak, és általában milyen pozitív, illetve negatív sztereotípiákkal szembesülnek a romák. Döntéshozókkal, roma gyerekeket örökbe fogadó családokkal fog interjúkat készíteni, valamint ellátogat árvaházakba és a gyermekjóléti ellátás egyéb intézményeibe is. A zsűrit lenyűgözte Krisztina elhivatottsága arra, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi örökbefogadás folyamatának egyes nehézségeire.

Krisztina 21 éves, jelenleg az ELTE magyar szakának harmadéves hallgatója, a Jezsuita Roma Szakkollégium tagja. Gyakornokként dolgozott a Westdeutsche Rudfunknál (WDR) Kölnben, illetve a budapesti Bonum TV-nél. A Református Cigánymisszió önkéntese.

Az idei évben 22 érvényes pályázat érkezett a Komáromy Gábor-ösztöndíjra, és öt pályázó jutott tovább a szóbeli fordulóba. A pályázati témák a közélet és a társadalmi kérdések széles köréhez kapcsolódtak. Érkeztek pályamunkák többek között a homoszexuálisok jogairól, a fiatalok külföldi tanulási- és munkavállalási lehetőségeiről, az SNI-s gyerekek oktatásáról, a színházról, a felsőoktatásról, táncról és sportról, a feminizmusról, a munkavállási nehézségekről, a vidék problémáiról és a Magyarországon élő kínai kisebbségről.