Mathias Corvinus Collegium

Komáromy Gábor-ösztöndíj

Cook Communications

Csonka Anna és Péterfi Barbara nyerték a 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 Budapest, 2012. november 14. – A kommunikációs szolgáltatásaival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) örömmel tájékoztat arról, hogy a különlegesen erős pályamunkák mezőnyéből, a bírálóbizottság Csonka Annának és Péterfi Barbarának ítélte a 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat, valamint Figyelő-különdíjban részesült G. Szabó Dániel.

 Anna nyertes pályamunkája a szabályozási és átláthatósági szempontokat vizsgálja a 2010-es “vörösiszap” katasztrófát követő helyreállítási és újjáépítési munkálatok kapcsán. Anna riportsorozat és dokumentumfilm készítését is tervezi azzal a céllal, hogy átfogó képet adjon a katasztrófák hazai kezelésének általános jellemzőiről.

Csonka Anna jelenleg az MTI részmunkaidős munkatársaként dolgozik. Anna a Közép-Európai Egyetem politológia szakos hallgatója és az ELTE társadalomtudományi képzésén szerzett BA diplomat.

Barbara pályázata az agyelszívás jelenségének hazai vonatkozásait ismertető riportot vázolt. Egyes becslések szerint ugyanis, a 30 év alatti magyar fiatalok 48%-a tervezi, hogy elhagyja az országot képzési és munkalehetőségeket keresve. Barbara ennek okait  és hátterét – többek között  a képzési költségeket és a felsőoktatási intézményrendszert, illetve a  szakmai lehetőségeket – vizsgálja cikksorozatában.

Péterfi Barbara jelenleg az ELTE nemzetközi kapcsolatok, illetve kommunikáció és médiatudomány szakának hallgatója és külső munkatársként a MOHA Online  oktatási portál szerkesztésében is részt vesz.

“A bírálóbizottságot megragadta Anna és Barbara pályázata, különösen a módszeres megközelítésük és lelkesedésük a választott téma iránt. Úgy éreztük, hogy mindketten építhetnek az ösztöndíjra, a felvetett témák kidolgozása és karrierjük további építése során egyaránt” – hangsúlyozta Adam LeBor, a The Times és a The Economist budapesti tudósítója, aki mentorként segíti Anna és Barbara munkáját a jövőben.

Figyelő-különdíj G. Szabó Dánielnek

 A bírálóbizottság külön kiemelte G. Szabó Dániel pályázatát, amely az információszabadság és átláthatóság kérdését vetette fel a hallgatói önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban. Dániel az ELTE jogi karának hallgatója és ügyvédként az állampolgári jogokkal szeretne foglalkozni, akár jogi lépésekkel is biztosítva a hozzáférést a közérdekű információhoz: “Az információszabadság kérdésére szeretném irányítani a figyelmet, rámutatva arra, hogy ez a kérdés mindannyiunkat érint és hangsúlyozva, hogy nyíltság és nyilvánosság hiányában nem létezhet demokrácia” mondta el Dániel.

Felfigyelve a témában rejlő lehetőségre, Lambert Gábor, a bírálóbizottság tagja, a Figyelő főszerkesztője, már az interjú során gyakornoki és megjelenési lehetőséget ajánlott a pályázónak.

Összességében 12 érvényes pályázat érkezett a Komáromy Gábor-ösztöndíjra és hat pályázó jutott tovább a második fordulóba. A pályázati témák a közélet és a társadalmi kérdések széles köréhez kapcsolódtak. Két pályázó tervezte a “vörösiszap” katasztrófa következményeinek bemutatását, emellett a művészet, a szexuális identitás, a menekültügy, a politika és a kulturális sokszínűség kérdéseit állították a középpontba a jelentkezők.

Mivel a Komáromy Gábor-ösztöndíj keretében elnyerhető 1200 eurós támogatás idén két pályázó között oszlik meg egyenlő arányban, ezért a Cook Communications az éves támogatási keretet 300 euróval egészítette ki, így biztosítva, hogy a Mathias Corvinus Collegiumban folytatódhasson a Komáromy Gábor Média Könyvtár állományának bővítése.